Uudet polttoainemerkinnät otettiin käyttöön.

15. lokakuu 2018

Jatkossa jokaisella polttoaineella on oma symbolinsa: bensiinillä ympyrä, dieselillä neliö ja kaasumaisilla polttoaineilla vinoneliö.

EU:ssa on otettu käyttöön uudet polttoainemerkinnät. Jatkossa jokaisella polttoaineella on oma symbolinsa: bensiinillä ympyrä, dieselillä neliö ja kaasumaisilla polttoaineilla vinoneliö. Uusien yhteisten merkintöjen tarkoitus on varmistaa, että kuluttaja osaisi kaikissa tilanteissa tankata ajoneuvoonsa sopivan polttoaineen kaikkialla Euroopassa. Autoon sopivan polttoaineen symboli merkitään uusien autojen polttoainetankkien luukkuihin. Samat merkinnät otetaan käyttöön myös polttoaineiden jakelupisteissä.

Uudet merkinnät koskevat kaikkia tieliikenteessä käytettäviä polttomoottori- ja hybridiajoneuvoja, jotka ovat tulleet markkinoille 11.10.2018 jällkeen. Henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autojen lisäksi uudistus koskee myös mopoja, moottoripyöriä, kolmi- ja nelipyöriä.

Bensiini merkitään ympyrällä

E tarkoittaa bensiiniin sekoitettuja biokomponentteja ja sen kanssa oleva luku suurinta sallittua biokomponentin sekoitussuhdetta etanoliksi laskettuna. Suomen yleisin bensiinilaatu on E10.

Diesel merkitään neliöllä

B tarkoittaa dieselpolttoaineissa olevia sallittuja esterityyppisiä (FAME) biodieselkomponentteja ja sen jälkeen oleva luku biokomponentin suurinta sallittua sekoitusosuutta. XTL on parafiininen diesel (uusiutuvista raaka-aineista valmistettava diesel). Suomessa yleisimmin käytetty diesellaatu on B7.

Kaasumaisilla polttoaineilla vinoneliö

Kaasumaisia polttoaineita ovat maakaasu, biokaasu ja vety. CNG on paineistettu maa- tai biokaasu, LNG nesteytetty maa- tai biokaasu ja H2 vety.

Lue lisää >>

Lataa halutessasi pdf-tiedosto uusista polttoainemerkinnöistä: Lataa pdf >> 

 

 

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä
Laakkonen
Hakuvahdit (0)